Alea iacta est!


Tilasin kasvattajan ja pyrriväen avustuksella Tosimiehelle geenitestin Englannista(saatiin halvalla). Pyrreistä on löydetty silmäsairaus PRA-prcd tai jotain. Nyt koitetaan kartoittaa kellä on ja kellä ei, ettei pienessä porukassa leviäisi pahasti. Tosimiehen äippä on kantaja. Ihan joutui ihmisjäsen googlaamaan. Ensin tuon kirjainhirviön.  Laboratoriopalvelu MOVET:in sivulla se oli lopuksi osattu sanoa suomeksi. Sieltä oheinen lainaus.

"PRA aiheuttaa silmän verkkokalvon aistinsolujen tuhoutumista, mikä johtaa koiran asteittaiseen sokeutumiseen. Taudin kehittyminen riippuu rodusta ja yksilöstä. PRA periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena, jolloin kantajan riski sairastua on hyvin pieni, mutta se voi siirtää geenin jälkeläisilleen. Molemmilta vanhemmilta virheellisen geenin saanut koira sairastuu todennäköisesti jossain vaiheessa elämäänsä PRA:han.


 • Tulos: genotyyppi N/N (molemmilta vanhemmalta normaali alleeli)Ei kanna virheellistä geeniä; ei kuulu riskiryhmään. Tällainen koira jättää normaalia perimää jälkeläisilleen prcd-geenin suhteen ja sen oma riski sairastua prcd-PRA:han on häviävän pieni.
 • Tulos: genotyyppi N/PRA (kantaja), heterotsygootti (normaali alleeli ja virheellinen alleeli)
  • Eläin kantaa virheellistä ja tervettä geeniä. Koira siirtää virheellisen geenin jälkeläisilleen 50 %:n todennäköisyydellä. Sen oma riski sairastua prcd-PRA:han on erittäin pieni.
 • Tulos: genotyyppi PRA/PRA (molemmilta vanhemmilta virheellinen alleeli)
  • Eläin sairastuu todennäköisesti jossain vaiheessa elämäänsä prcd-PRA:han. Koira jättää ainoastaan virheellistä geeniä jälkeläisilleen."

  Lukioaikana olin hyvä näissä. Onnistuin biologian kokeessa räknäämään oikein, mitä erilaisia pentuja tulee kun luppakorva laikullinen kippurahäntä ja pystykorva albiino häntäheikki risteytetään keskenään. No se oppiaine niinkuin moni muukin on haihtunut päästäni jo aikaa. 

  Tässä vaiheessa muut ovat saaneet testinsä ja tulokset. Ihmisjäsen käy kirjeenvaihtoa englantiin. No paketti on tulossa. Oli jonkun syyn takia palautunut, ilmeisesti joltain rajalta englantiin. Laittavat nyt uudestaan tarvittavan kaavakkeen kanssa matkaan. Älkää edes kysykö mikä. No ihmisjäsen on kuitenkin nyt harjoitellut näytteen ottoa, koska hankaili omia pulla poskiaan työpaikan huumetestissä viikolla. Sattuipas että tilaat englantilaisesta labrasta hämärän paketin ja pääset töissä huumetestiin....ei vain, salaliittoteoriat vex meillä testataan kaikki pikkuhiljaa kai.... :D. No nyt tiedän ainakin miten näyte otetaan.

  Mielenkiinnolla odotan, että pääsen maallikoksi geeni tutkijaksi.  Paljon on ihmiset testailleet ja tuloksia tulee päivittäin. Kasvattajille varmasti arvokasta tietoa. Ihmisjäsentä enempi kiehtoo tietää miten kävi Tosimiehelle elämän arpajaisissa. Joku pentueesta ainakin on kantaja kun äippä on. Sairaita ei ainakaan vielä ole ja ikääkin alkaa olla jo sen verran, että pitäs ehkä jo näön himmetä. Jos kantaja pitäisi valita niin vaikka Tosimies, kun sillä ei ole eikä tule jälkeläisiä. Muut siskot voisi olla terveitä. No testiä ja tuloksia odotellen. On aina parempi tietää totuus vaikka huonokin.

  Harkka-asioihin sitten. Viime kokeen jälkeenhän ihmisjäsen päätti löytää sisäisen nillittäjänsä, tehdä kisan omaisia harkkoja ja tehdä hieman parempia treenejä. Auraus kulmatkin piti peruutuksessa säätää kohdilleen. No on ryhdytty toimeen. Askarreltiin liike arvonta purkki. Näin saadaan ihmisjäsen pois mukavuusalueelta. Tulee aina harkoissa välteltyä tylsiä liikkeitä ja tehtyä vaikeat silloin kun virettä on vielä paljon ja niitä kisanomaisia ei juuri koskaan. Mutta nyt on kehitetty systeemi tämän välttämiseen.


  Raapustin kaikki liikeet pyykkipoikiin. Pojat purkkiin ja joka harkkoihin arvotaan kolme kisan omaisesti harkkojen aluksi suoritettavaa liikettä. Ei väli palkkoja, vaan ihan kuin kisoissa. Sitten katsotaan miten meni ja voidaan viritellä loppu harkoissa pieleen menneitä lisää tai ottaa vielä jotain ihan muutakin ja palkita. Arvotut liikkeet jätetään purkin reunaan ja seuraaviin harkkoihin arvotaan lopuista taas kolme. Kun kaikki liikkeet on kierretty läpi, tehdään seuraavalla kerralla Koutsin avustuksella puolet liikkeistä kisanomaisina. Nyt ei tarvitse miettiä mitä tekisi kentällä. Raahautuu vaan sinne ja tekee mitä arpa käskee.

  Aurauskulmien säätöön lähdettiin innolla. Ensin ihmisjäsen hokasi, että jos ottaa pitkän askelen Tosimies alkaa aurata. Pienemmällä askel pituudella sitä ei tapahdu niin herkästi. Tosiasia kuitenkin on, että kumpikaan meistä ei hallitse takaperin kävelyä. Tosimies ei hahmota taka jalkojaan ja ihmisjäsen ei hahmota suoraa linjaa. Nyt on treenattu jalkakäytävän reunaa pitkin. Ensin putoaa Tosimies ja sitten kohta ihmisjäsen. Hyvin menee :D Lisäksi päätettiin opetella hupi temppu missä Tosimies kiertää ihmisen peruuttamalla. Se me hokattiin molemmat aika pian ja saattaa jopa onnistua jonain päivänä. Joutuu ainakin hahmottamaan missä se persaus/koira menee. 
  Ajatuksena on että peruttamisen keskelle voisi ottaa hupi temppuna kiertämisen mikä tekisi hommasta hauskempaa ja pitäisi taka jalat valppaana. Saas nähdä.

  Tänään arvottiin ekat liikeet. Hyvin meni paitsi, että ihmisjäsen kaivoi pallon esiin vanhasta muistista jo ekan liikkeen jälkeen. Loput kaksi meni jo ilman palloa. Kyllä se tästä :)

  Huomenna onkin sitten hieman erilainen harkka rekvisiitta, mutta siitä sitten myöhemmin.

Kommentit

 1. toi pyykkipoika-arvonta onkin hieno idea!
  Tsemppiä vaan nillityksille tulevaisuuteenkin :D

  VastaaPoista
 2. Mä tarvin kanssa arpapurkin! Ja miten multa on tää geenitestausbuumi menny ihan ohi???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seija meidät agitoi. Luulen että kun Sohvi on kantsja niin joku meidän pentueesta on myös. Taitavat jo tietää missä linjoissa geeniä liikkuu kun ovat testailleet siihen on facessa ryhmä jossa tuloksia julkaistaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit