Viettien vallassa...tai no ainakin teoria haltuun...

Toissa lauantaiaamuna rääkättyäni torkkukytkintä noin tunnin sain kuin sainkin porukan pungetuksi Kiaan ja kohti Kotkan Toko-kisoja. Hallilla juotiiin pullakahvet ja tiirailtiin EVL:n liikkeet läpi.


Koutsi ja tosimies perehtyvät uusiin sääntöihin vatsat täynnä pullaa.

Intiaani tiedustelullemme valkeni pari pikku seikkaa tiedusteluretken päätteeksi:
  1. Selkeästi merkitty ympyrä on yhtä selkeä kuin veteen piirretty viiva. 
  2. Kaikki vermeet ei loju kentällä, vain ko suorituksen palikat. 
  3. Pikku Hiawatha oli tohkeissaan päästyään jälleen koiratapahtumaan. Kannattaa asua aavekaupungissa, koira innostuu jo elävien ihmisten näkemisestä.
  4. Etäisyydet näyttivät paremmilta kisoissa, kuin meidän harkoissa. Eikö minulla olekkaan metrinen askel? Sinne meni se kuvitelma pitkistä siroista sääristä. 
  5. Pari pikku juttua täytyy vielä opetella ennen kisoja :P
Siellähän se ympyrä näkyy ruudun takana ihan selvästi ...rähmä!
Jos nyt näyttää että kisatauko alkaa venyä mahdottomaksi, niin käydään sitten vaikka kokeilemassa VOI:n liikkeitä jossain kisassa. Täytyy tutkia säännöt, onko paljon eroa vanhaan.

Kotkasta kipaistiin vielä Haminaan Pentin äitiä katsomaan, joten Tosimies sai kyläillä koko sielun kyllyydestä.

Sunnuntaina olikin vuorossa vietin nostatus seminaari Porvoossa. Osallistujia oli varmaan reilu 20:tä. Kuunteluoppilaana päivä meni oikein mukavasti. Selvisi, että saalisviettiä on joko vähän tai paljon. Jos sitä on lusikalla annettu, niin ei voi kauhalla ammentaa. Mutta aina voi vahvistaa ja hyödyntää sitä vähäistä uinuvaa viettiä.
Dog and Cat harkkahalli, kurssilaiset valmiina kurssin alkuun.
Uutena asian tuli minulle ymmärrys, miksi saalisvietin kautta palkkautuva koira joskus muuttuu todella hitaaksi ja jähmeäksi suorittajaksi. Sen saalisvietti saattaa ajaa sen nopeiden hyökkäysten ja jahtaamisten sijasta ns. vaanimis moodiin. Silloin täytyy vietti ketjua hieman rikkoa, että saadaan tuo vaanimismoodi pois päältä. Tätä tehtiin esim. haukuttamalla koiraa ennen palkkaa yms.

Esim. saalisvietille, maahanmeno, haukutus ja palkka.Palkan sai vasta kun maahanmeno oli nopea. Enpä ole saanut tosimiestä opetettua ikinä haukkumaan, mutta moni nosti koiran vireen esim. haukuttamalla ennen kehään menoa.

Paljon neuvoivat myös käyttämään aikaa pennun kanssa kentällä leikkimiseen. Mennään kentälle sanotaan viritys sanat esim. harkataan ja aloitetaan iloinen leikki. Leikin jälkeen poistutaan kentältä. Näin opetetaan koira virittymään oikeaan, iloiseen yhdessä tekemisen mielentilaan aina kentällä ollessa. Vire kestää sitten pitkätkin koesuoritukset. Viritys/vihjesanojen käyttöä eri liikkeisiin niihin siiryttäessä painotettiin myös kovasti. Nekin täytyy huomioida harjoittelussa.

Muutamalla oli sama ongelma kuin meillä aikanaan, että koiraa ei vaan kiinnosta lelut. Saatiin vinkkejä siihen, miten leikkipalkkaan siirrytään. Mikäli palkkaa namilla niin sitäkään ei pitäisi tarjota suoraan liikkeen jälkeen istuvalle koiralle ja passivoida liikettä ja hidastaa sitä samalla. Koiran pitäisi aktiivisesti tavoitella /saalistaa hetki namiakin, jolloin palkka tulee aktiivisuudesta. Tässä meillä on parantamisen varaa ja paljon. Tiedettiin tuo kyllä, mutta jotenkin on taas unohtunut ihmisjäseneltä. Kaavamaisuutta harjoituksissa pitäisi koko ajan rikkoa ja yllättää koira iloisesti, jotta koiran mielenkiinto säilyy.

Namipalkasta ollaan siirytty hyvin lelupalkkaan namitaskulelun avulla. Mutta ehkä se olisi tapahtunut pari vuotta aiemmin ilman epätoivoisia kokeilujamme, jos tämä oppi olisi ollut käpälässä.

Leikistä vielä sen verran, että leikkimistyyli pitää sovittaa koiran mukaan. Täytyy leikkiä siten kuin se on koirasta kivaa, eikä siten kuin ihmisen mielestä kuuluu leikkiä. Jos koira ei pidä rajuista vetoleikeistä täytyy keksiä sille sopiva leikkitapa. Omalla kohdallamme heittely ja lelun kanssa nyhjääminen ja halailu. Laumaviettiä ei pidä unohtaa. Vietti se on sekin ja toimii todella hyvin.
Tosimiehen kanssa lumikenkäilemässä

Tämä viikonloppu on nautittu hankiaisista ja ulkoilusta ja toivotaan että hankikelit jatkuu Pääsiäisenä Itä-Suomessa, kun suunnataan kesäkauden avajaisiin mökille. Lumikengät otetaan mukaan, koska ihan viime lumille taidettiin ehtiä täällä etelässä ennen hankiaisten tuloa.

Harkoissa opetellaan kaavojen rikkomista ja vahvistellaan aktiivisuutta, nautitaan metsäretkistä, keväthangista ja auringosta...

Iltahämärä metsä on vakava paikka


Viimaa päin

Pyreneläinen lapasnoutaja Kurakeleihinkin ollaan jo valmiina...

Kurakaappaajat tassuihin on kasvatettu talvella  huolella 

Kommentit

  1. Ihanat noi Purnun tassukarvat!! Meillä kanssa joutuu leikkelemään niitä alvarikseen, jos haluaa pitää tassut siisteinä =)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit